VivanDivan

VivanDivan

onsdag 22 juni 2011

Så har man varit lite huslig då…Fläderblomssaft is da shit…

God kväll sötnötter! Vet ni vad jag just gjort? Nu tror jag att jag fått nån riktig knäpp. Jo, jag har precis stått och gjort fläderblomssaft. Hör inte till vanligheterna men gott är det. Fick en påse fläderblommor från mamma som hon plockat på deras fläderbuske och det var ju faktiskt jättelätt.

40 fläderblommor

50 g citronsyra

2 kg socker

2 l vatten

2 krm natriumbensonat

3  citroner

1. Skölj blommer och blanda med skivade citroner och citronsyra i en stor bunke

2. Koka upp vatten och blanda i sockret tills sockret smält

3. Häll över sockerlagen över blom-och citronblandningen

4. Täck över och låt stå kallt i 3-5 dagar

5. Sila genom silduk och låt självrinna i en halvtimme ungefär.

6. Blanda i natriumbensonat och häll upp på flaskor

Smaskens

P1120418

♥ Puss & Kram ♥

/Vivvi

4 kommentarer:

  1. Åååhhh, duktiga dig!
    Min farmor gjorde alltid hemmagjord flädersaft... det är så gott. Slurp!

    SvaraRadera
  2. Vet du vad? Jag har aldrig testat flädersaft. Tror inte det finns i Norge, men nu måste jag testa:)
    Kram

    SvaraRadera
  3. Jag vet ett lätt recept på svartvinbärsjuice;

    En kastrull med lite mer än till hälften fylld med nyplockade svarta vinbär, häll på vatten så att bären täcks.Resten av kastrullen fylls sedan med sköljda fina svartvinbärsblad. Låt detta koka upp, och pressa därefter bären genom en sil och släng bär-och bladgrumset, (sila ytterligare en gång om det är mycket som flyter ikring) det ska vara en blank och fin konsistens. När silningen är klart ha då i strösocker efter önskad sötma, d v s smaka av efter det slutliga uppkoket så sockret smälter. Häll upp på väl rengjorda flaskor och/eller ursköljda mjölkförpackningar. Då går det nämligen att frysa in juicen. Den blir i färskvaruform och borde konsumeras inom en vecka i kylskåp. Man blandar hälften juice - hälften vatten. (Alltså lite mer än saft). Jag vet inte om detta lät komplicerat, men i verkligheten är det lätt att göra juicen.

    Tack för receptet med fläder/citronsaften!

    Helena

    SvaraRadera
  4. L8, ja det är bara sååå gott ju!

    Hilde: Tycker jag verkligen du ska. Sååå himla läskande och gott på sommaren.

    Helena: Tack så jättemycket för tipset. Måste testas :-)

    Kram
    /Vivvi

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar