VivanDivan

VivanDivan

tisdag 22 oktober 2013

När man får en diagnos…

Halloj vänner! Igår var jag ju hos farbror doktorn på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm för att få reda på lite provsvar och ev ta nya beroende på vad de kommit fram till. Det är i a f inte några allvarliga fel på min mage utan det de kommit fram till är att jag har något som heter IBS – känslig tarm tror jag de sammanfattar begreppet med. Jag har inte hunnit läsa på ordentligt vad det innebär men det är inte farligt och det är ganska vanligt och finns nog antagligen också ett stort mörkertal. Alla symptom stämmer ju så bra på mig så det kändes så klockrent. Oregelbunden tarm, ömsom lös, ömsom hård, ont i magen, uppsvälld, illamående och t o m trötthet kan vara symptom. Det går väl vad jag förstår inte att bli av med men med rätt kost och ev någon form av kosttillskott i form av bulkmedel kan man ju leva helt normalt. Det gäller att hitta de födoämnen som ger just mig problem. I många fall blir IBS-patienter bättre av en LCHF-liknande kost men då jag varit lite skeptisk mot den dieten ställde jag frågan till läkaren vad han tyckte och han var mer inne på att man måste hitta de födoämnen som ger problem och sen byta ut dem mot andra likvärdiga som går bra. T ex om man får problem av äpplen, kan man kanske ta en banan istället. Ja, ni förstår. Jag har ju redan problem med t ex äpple, vitt bröd, pasta, ris, lök, vitlök mm och jag får helt enkelt testa att ta bort sånt eller åtminstone minska ner. Dock ville han ännu inte utesluta andra typer av intolerans som gluten och laktos och jag tog nya prover på det och provsvaren kommer nästa vecka. Har man glutenintolerans fick jag nämligen veta att det verkligen kan bli sämre av att inte ta bort det ur kosten. Med laktos ger det bara effekten av “dållig” mage men gluten är bra att undvika om man är glutenintolerant så det är ju bra om jag får svar på det också :)

Så skönt att det inte är något allvarligt och också att få reda på vad det är för knas med min mage. Om jag vill ska jag även få hjälp av en dietist att reda ut hur jag ska äta för att må bra. Det är ju toppen…

Ja, nu vet ni det. Inget allvarligt och inget knasigt utan en väldigt vanlig åkomma som tydligen många lider av men som aldrig söker för det. Så har ni knasig mage….kolla upp om ni inte har IBS….

Nog om det och tillbaka till ytligheterna … en dagens som idag består av jeans G-star, top och kofta AJ 117 Project och skor Black Lily. Sjalen är Beck Söndergaard.

DSC_0481DSC_0461DSC_0462DSC_0465DSC_0463DSC_0468DSC_0477DSC_0479

Puss & Kram
/Vivvi

17 kommentarer:

 1. Hej Vivvi. Jag har massor av info om IBS, rättare sagt; du kan hitta massor på nätet. Min son har haft svår IBS i 6 år, han är 20 nu. Det har förstört hela hans tonår, hela skoltiden, hela livet skulle jag vilja påstå och fått oerhörda konskevenser för oss alla i familjen. Vi har testat allt, dock är han inte känslig mot födeämnen längre, utan det som är nu - "endast" är magknip som gör honom fjättrad hemma stor del av tiden och det har förstås blivit en spiral av oro och depression för det. Jag tror det är toppen med en diagnos och att man tar den på allvar, och kan hitta sin väg för att må bäst och så det inte blir värre.
  Jag är lite nyfiken på varför du hamnade just där på sjukhuset, om om du träffat någon specialist? För jag letar forfarande efter experter som kan hjälpa oss att komma fram till kärnan i det hela och få ett liv tillbaka för vår son. kram Milla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åååå vad trist Milla! Låter inte alls kul för sonen :-( Det finns tydligen bulkmedel som man kan få utskrivet samt nån typ av "minifom" fast starkare just för magontet sa min läkare. Vi har en fantastisk försäkring på jobbet där vi bara behöver betala en självrisk på 500 kr och sen får vi komma direkt till specialistvård. På Sabbatsberg har de en mag-och tarmspecialistenhet och jag tycker jag fått jättebra hjälp och alla tänkbara prover och undersökningar. Fick dessutom tipset på en ny diet som dietister i Sverige börjat jobba med: FODMAP och det går att läsa om på ibsfri.com. Kanske kan ge några tips till er också.

   Lycka till och maila gärna om du vill ha mer råd och tips. Jag vet ju inte så mycket men kan ju tipsa om det de sa till mig i a f

   kram
   /Vivvi

   Radera
 2. Vad skönt att du vet din diagnos......
  Underbar top.
  Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Inte kul med magproblem. Gick själv många år utan diagnos, men sedan fick jag en diagnos och då känns det iallafall bättre även fast det inte går att göra det så mycket bättre. IBS är ju väldigt vanligt bland oss, men är ju lika tråkigt för det.
  Snygg outfit, gillade den glittriga toppen.
  Kram Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Ja, vanligare än man tror och fler verkar hå runt med det utan att veta!
   Kram
   /Vivvi

   Radera
 4. Maken har IBS. I början körde han matdagbok för att lista ut vad som orsakade mest problem. Kan vara ett bra tips i alla fall om du äter varierat i löpet av en dag. Har du mycket ont i magen med? Maken fick Egazil på recept, och det hjälper lite när det är som värst. Nu vet du vad det är i alla fall vilket är skönt på något vis.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har ju rätt ont ibland! Ska kolla om det var den medicinen läkaren pratade om!
   Tack för tipset
   Kram

   Radera
 5. Har också IBS -fick min diagnos för 6 år sedan men hade då varit dålig ett tag! Precis som du är inne på är det högst individuellt vad man tål och inte tål. Dessutom tycker jag att det varierar så att jag ibland även klarar sådant jag vanligtvis inte tål. Och när det är som värst verkar det räcka med att äta överhuvudtaget för att bli dålig! Har inte hittat några medel alls som hjälper mig så det har jag skippat. Jag tillhör de många IBS:are som är mycket känsliga för fibrer. En dietist sa till mig att när jag mår dåligt äg sallad och tomat det grövsta jag kan äta. Gurka var för fiberrikt. Det jag inte tål alls är bönor, lök (använder lökpulver istället) och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det finna fler! Och det verkar ju kunna te sig olika för olika personer! Tror man får pröva sig fram som du gjort
   Tack för tipsen och din berättelse
   Kram
   /Vivvi

   Radera
 6. LCHF och liknande mår jag inte bättre av. Det som funkar bäst är nog gammal hederlig husman -typ kött, sås och potatis! Men som sagt, det är väldigt individuellt så man får prova sig fram! IBS drabbar ju inte bara mage/tarm utan kan ge andra symtom t ex från blåsan, huvudvärk... Men det som är bra är ju att det är en ofarlig sjukdom, och den går i perioder, så har man tur kan man ha perioder då man inte känner av den alls! Trots allt är det ju skönt att veta vad man lider av!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Hej! Varför är du skeptisk till LCHF? Har ju forskats så mycket om kosten och för ett par veckor sen kom utlåtandet. Bästa kosten för många olika saker, T.o.m socialstyrelsen har godkänt kosten nu. Varför inte ge den en chans. Min dotter blev symtomfri med LCHF. Läser man på om hur kroppen fungerar och vad som händer vid intag av kolhydrater förstår man...det blir så självklart. Vad har du att förlora på att prova? Inget ....du kan ju bara bli bättre eller i sämsta fall ...ingen förändring. Läs på www.kostdoktorn.se om LCHF och IBS. Intressant läsning. Lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Man hör så mycket både bra och dåligt om LCHF och andra dieter också för den delen! Själv har jag alltid tyckt att vanlig varierad husmanskost varit det bästa! Dock har jag ju aldrig behövt banta eller haft allergier eller annat som gjort att jag behövt äta specialkost! Jag tror att LCHF är säkert toppen för vissa och passar inte alls för andra! För mig kanske det skulle bli bättre, det vet jag inte än men det jag är skeptisk mot är att tvinga sig till en diet som för den enskilde blir påtvingad och jobbig! Och ren LCHF skulle bli det för mig då jag älskar mycket av det man inte får äta i den dieten. Kan det göra att jag mår bättre så självklart kan jag tänka mig att prova! Men för att det ska kunna bli hållbart skulle jag vilja kunna hitta någon form som funkar i längden och inte blir något jobbigt! Det är väl det som är min skepticism! :-)
   Kram
   /Vivvi

   Radera
  2. För mig fungerade det som sagt inte alls, så även detta verkar vara individuellt. Jag blev snarast sämre. Däremot har jag fått tips av min dietist att se upp med gluten trots att jag alltså inte är gluteintolerant. Tyvärr är många produkter idag gluten berikade och det är många vara magar inte orkar med det! Riktigt bra bröd däremot mår min mage toppen av!
   Kram och lycka till!

   Radera
 8. Skönt att ha fått det på pränt, IBS är ju tyvärr vanligt numera. Tycker också du ska ge LCHF en chans då det hjälpt många med såna problem. Du kan ju i alla fall dra ner på gluten och kolhydrater till att börja med. Jag har alltid haft knepig mage och den är tvärlugn nu med LCHF. Enda gången den blir som en ballong och gör ont är de få gånger jag fått i mig gluten och socker/stärkelse. Lycka till hur du än gör. Kram

  SvaraRadera
 9. LCHF är det enda som hjälpt mot min IBS som jag har haft nästan 20 år.

  SvaraRadera
 10. Ett informativt och bra inlägg att ta del av!
  http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/10/havre-och-majs-hur-sakert-ar-det.html

  SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar