VivanDivan

VivanDivan

måndag 31 mars 2014

Beer Can Chicken à la Per Morberg

Hej fina! En trist VAB-dag idag utan något som helst egentligen att skriva om. Jag har jobbat lite och sen har det varit lite spel och pyssel men annars bara trist. Jag misstänker att det kan bli till att vara hemma imorgon också då snuttan har fått högre feber nu och tjocknat till mer i snoken samt har jätteont i halsen fortfarande. Dock ingen jättehög feber så hon har varit lite rastlös här hemma. Felix som valde att vara hemma han också har varit ännu rastlösare och nu när T kom hem tog de fyrhjulingen ut i skogen och körde en sväng.

I lördags gjorde vi ju Beer canned chicken för allra första gången och det blev verkligen sååå himla gott. Jag hade köpt två färska kycklingar på Willys för 19:90 kr kg (hur billigt är inte det) och så fick jag idén att testa. Vi har Per Morbergs Grilla-kokbok och där fanns ett recept som verkade supergott så det blev det. Och självklart måste jag ju dela med mig av det här också :) Jag gjorde dubbelt för jag hade ju två kycklingar och så tog vi mjölkfritt margarin istället för smör och vanlig matolja istället för olivolja som jag inte är så förtjust i.

1 stor färsk kyckling ca 1,3 kg.
1 liten burk öl 33 cl.
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
100 g smör
½ citron
½ dl olivolja
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
½ chillifrukt, urkärnad
2-3 dl crème fraiche

* Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen (bra start på detta receptet). Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen). Pula ner örtkvistarna i bruken.

* Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.

* Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chillifrukten uppskuren i bitar.

* Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen skall ligga på sidorna i grillen, så att kycklingen grillas indirekt. Om man vill kan man ställa en droppform under så man kan ta vara på köttsaften från kycklingen för att kunna göra en sås av den. Om man väljer att ta vara på köttsaften låt den koka ihop med creme fraiche, salta peppra.

* Lyft bort kycklingen efter ca 1 timme, den skall vara 82 grader vid benet och det skall komma en klar vätska från den, då är den klar.

* Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morötter. Vi hade klyftpotatis och vårlök dag 1 och dag 2 till den andra kycklingen blev det pressad potatis som faktiskt nästan var godare…

DSC_0191DSC_0192DSC_0193DSC_0194DSC_0196DSC_0198DSC_0199

Dag 1 med klyftpotatis  och gelé…

DSC_0202

…och dag 2 med pressad potatis…

DSC_0225 (2)

Den här kokboken är faktiskt dessutom ett tips. Mycket bra grillrecept i den som är grymt goda…Per Morberg grillar heter den alltså.

DSC_0226 (2)

Puss & Kram
/Vivvi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar