VivanDivan

VivanDivan

fredag 7 mars 2014

Recept: Per Morbergs makaronipudding

God morgon raringar! Igår blev det en ruskigt sen middag. Jag satt på jobbet på dagen och pratade om mat och en kollega nämnde Per Morbergs kokbok med husmanskost. Och då speciellt den makaronipudding som man hittar recept på där. När jag var på väg hem fick jag också länken till receptet av kollegan och då var det ju bara att åka in på mataffären på vägen och köpa alla ingredienser. Var så ruskigt sugen på makaronipudding. Var åratal sen jag gjorde det sist och det är ju så himla gott. Jag är uppväxt med att ha lingonsylt till men på äldre dar har jag nog oftare ketchup på. Men igår så tänkte jag att nu gör jag det på riktigt med lingonsylt och allt. Och det blev faktiskt exceptionellt gott. Vet inte om det var grädden eller osten eller fläsket som gjorde det men mumsigt värre :). Så här kommer receptet…

Antal portioner:   4

Ingredienser

4 dl  Idealmakaroner
1 st  gul lök (eller 1 liten purjolök)
250 g  rimmat sidfläsk
2 dl  lagrad ost, grovriven (jag tog päroncognacost jag hade fått över efter jul och rivit och fryst).
Äggstanning3 st  ägg
5 dl  vispgrädde + mjölk
1 tsk  salt
2 krm  svartpeppar
 

Till servering   Ketchup eller lingonsylt

Gör så här

1.  Värm ugnen till 200 grader.
 
2.  Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.

3.  Skala och finhacka löken.
 
4.  Strimla och bryn fläsk och lök tillsammans under omrörning på hög värme så att det får färg. Sänk värmen och stek i ytterligare några minuter.

5.  Blanda alla ingredienser till äggstanningen.

6.  Smörj en ugnsform. Varva makaroner, fläsk- och lökblandning och det mesta av den rivna osten i formen.

7.  Häll på äggstanningen och strö över resten av osten. Täck med aluminiumfolie.

8.  Grädda mitt i ugnen i 30–40 minuter tills puddingen stannat. Ta av folien de sista 10 minuterna. Servera med ketchup eller lingonsylt.

Jag gjorde faktiskt dubbelt av detta så det blev en form med glutenfri pasta och en med vanlig pasta. Så nu har vi mat flera middagar här :)

DSC_0372

Tycker faktiskt det är gott när det blir lite bränt på toppen. Sådär knaprigt ni vet. Och så en sallad med gurka, äpple och tomat samt förstås lingonsylt. Bara jag och Felix dock som körde sylten. Emilia tog hellre ketchup och T skippade båda :)

DSC_0373

Ni ska få en dagens också givetvis men den kommer lite senare. Har inte riktigt tid nu

Puss & Kram
/Vivvi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar