VivanDivan

VivanDivan

fredag 21 mars 2014

Traderafyndat å det grövsta och blame-yourself-metoden

God morgon alla glada! Fredag igen och den här veckan har gått i rasande fart. Snön som vräkte ner i förrgår är som bortblåst nästan och det är sju plusgrader ute. Märkligt väder och det är ju helt hopplöst med kidsens kläder till förskolan. Igår var det full vintermundering på men idag kan de nog gott ha sina vårjackor och vårskor/gummistövlar. Mycket kläder på deras hyllor just nu :)

Igår hörde jag på radion en tjej som var retorikexpert av något slag och har skrivit böcker. Har glömt vad hon hette men jag blev jätteintresserad av det hon pratade om så jag måste ta reda på det. Återkommer :) Det hon pratade om var i a f det faktum att man har tre minuter på sig att få folk att gilla en vid första mötet. TRE minuter alltså!!! Då gäller det ju att kanske tänka till vad gäller vad man säger, hur man är klädd för tillfället, hanslag och mimik. Hon tog då ett exempel som ofta funkar när det kommer till kundservice, butiker mm som kallades blame-yourself-metoden. Som går ut på att om man blir illa behandlad eller åsidosatt och ofta då kanske blir irriterad och frestas att snäsa tillbaka eller så men man ska då vända på det. Var extra trevlig tillbaka och liksom “skyll på dig själv”. Får du t ex en jättedåligt blandad drink på krogen som smakar skit. Säg då istället att njae, den här smaken passade inte mig, men jag betalar gärna för en öl istället. Detta kommer då leda till att bartendern som kanske fattar att han/hon misslyckats med drinken behandlar dig mycket bättre än om du fräst åt honom/henne.

Jag testade detta igår faktiskt på lunchen. Stod i kö för att få köpa mig en sallad på cafét och först var det en person som kom och trängde sig vilket jag inte orkade bry mig om och sen när det var min tur började jag säga: “Jag skulle vilja ha en västkustsallad utan pasta tack”…då helt plötsligt kommer det ytterligare en kund som står vid andra sidan disken och börjar hojta på expediten. Hon säger då till mig: “Vänta, jag ska bara ta den där kunden först”. Och istället för att då bli sur och fräsa att det minsann ar min tur säger jag (egentligen reflexmässigt): “Oj, förlåt, visst…”. När det så väl blev min tur tror jag expediten fattade att det kanske inte var så bra men i o m min trevlighet fick jag jättebra service och ett leende när jag gick samt ett: “Ha en trevlig dag” vilket de andra kunderna inte fick. Och jag kunde gå därifrån från att ha varit sur och irriterad på folk som trängs till att vara glad och nöjd med mig själv. Och det kostade mig inte mer än några minuter samt en trevlig kommentar….

Så ja, det funkade :)

Osså byter vi snabbt ämne. I veckan tradera-fyndade jag å det grövsta. Hela fyra stycken godbitar till vrakpriser. Vad sägs om ett par skor värda 1900 kr helt nya från butik för 200 kr, två Odd Molly-blusar också helt nya från höstkollektionen för kanske en femtedel av priset samt då denna underbaring som jag isar nedan. Också från Odd Molly och jag har tyckt den var sååå fin sen den kom i höstas men priset, ack det priset. Över 3000 kr och inte en chans att jag skulle köpa den. Men så har jag lite tur och ninjar hem den för 500 kr på Tradera.  How lucky is that????? (jeansen är Please och skor Ash)

DSC_0730DSC_0731DSC_0732DSC_0734DSC_0735DSC_0736DSC_0737DSC_0738DSC_0739DSC_0740

Nehej, nu måste jag ner i tvättstugan innan det är dags att fara iväg till jobbet. Ha det gott idag vänner

Puss & Kram
/Vivvi

2 kommentarer:

  1. VILKET FYND!! Sånt tur du har. Jag är jättedålig på att hitta saker på Tradera, de finns nästan aldrig i min storlek och om de finns blir de oftast dyra.... Underbart fin är tunikan på dig hur som helst!
    KRAM!!

    SvaraRadera
  2. Vilka fynd.....lyckliga du. Det brukar inte jag lyckas med ;)) Kram anette

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar