VivanDivan

VivanDivan

tisdag 11 mars 2014

Det tråkiga med glutenintolerans…

God morgon alla söta! Jag har inte skrivit så mycket om min glutenintolerans och hur det går för mig på sistone och det är nog för att jag så sakteliga börjat vänja mig vid det. Jag har inga problem alls faktiskt att hålla mig borta och har inte medvetet fuskat en enda gång sedan jag fick diagnosen i höstas. Jag har gjort ett par misstag med HP-sås, en soja med vete i, bruna bönor och lakrits t ex innan jag kom på att jag skulle kolla innehållet. Men jag känner mig ändå stolt över mig själv och nöjd att det ändå gått så lätt. Familjen har inte behövt lida heller utan äter de en rätt med gluten i gör jag bara något till mig själv vid sidan om och det funkar jättebra. Försöker verkligen att inte göra så stor grej av det inför barnen. Om de en dag skulle få samma eller någon annan allergi vill jag ju inte att de ska deppa ihop utan ta det med en klackspark och inse att hey, det går att leva ändå :)

Meeeeen, det finns en sak som är lite frustrerande ibland faktiskt. Eller två…

1. Nästan all snabbmat eller sånt som man kan köpa “on-the-fly” innehåller gluten. Korv med bröd, hamburgare, mackor mm. Vi var ju på Friends Arena i lördags och hade tänkt ta en lunch där innan men det enda som fanns i matväg var hamburgare, korv med bröd och nån sorts wraps. Alla med bröd och alltså fanns inget för mig. Åkte förbi McDonalds när jag åkte hem från Arlanda förra veckan för jag var så galet hungrig och nej, glutenfritt bröd hade de inte så jag fick vara utan då med. Och för att inte tala om flygen. Långflygningar är säkert ok för då kan man säkert föranmäla men såna här korta flyg där man köper mat själv…nope, fanns INGET jag kunde äta förutom chips och jordnötter. Bara mackor och den sallad som fanns var det gluten i förstås. Detta är INTE kul för det blir ett annat planerande som jag inte vant mig vid. Att behöva ta med något själv för att det inte går att hitta något man kan äta dit man ska. Nej, det är lite trist faktiskt

2. Och så nummer två är det här med restauranger. Jag har varit mycket ute och farit och ätit ute en hel del på sista tiden och jag blir förvånad över hur okunnig personalen är angående allergier. När jag har frågat efter glutenfritt har de exkluderat mjölkprodukter, nötter och annat och jag har flera gånger bett dem ta bort t ex brödkrutonger eller sås men ändå har de serverat med dessa saker och när jag säger att nej, det räcker inte att peta bort för brödkrutonger t ex smular ibland rätt rejält och jag kan inte äta ens brödsmulor enligt läkaren och då blir man den där “besvärliga” kunden ni vet. Not fun…

Så nej, helt enkelt är det inte. Försöker verkligen se positivt på det mesta men just dessa två grejer jobbar jag med att kunna hantera. Men det kommer nog :)

Slänger in en helt off topic dagens också som består av jeans Please, top AJ 117 Project, kavaj Hunkydory och skor Ash

DSC_0507DSC_0508DSC_0509DSC_0510DSC_0512DSC_0513DSC_0514DSC_0516

Puss & Kram
/Vivvi

1 kommentar:

  1. Hej, jag fick min diagnos i vuxen ålder och jag känner igen mig så väl i det du skriver. Jag upplevde det på samma sätt i början och nu 10 år senare kan jag också bli ledsen när jag inte kan köpa en semla eller alltid blir bortglömd när det skall fikas. Men på det stora hela tycker jag ändå att det är så mycket lättare nu. Har jag inte ork så väljer vi "säkra" kort när vi är ute, i Sverige tycker jag generellt att det funkar rätt bra. Jag kan starkt rekommendera att skriva ut celiaki-förbundets översättningskort och visa om du åker utomlands. Det har varit en grym hjälp i allt från Frankrike till Kina och Egypten :)

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar