VivanDivan

VivanDivan

torsdag 31 oktober 2013

Tankar om Halloween

God morgon bloggisar! Idag är det visst riktiga Halloween. Jag har lite svårt att komma ihåg hur det hänger ihop vartenda år. När jag var liten hade vi Allahelgona Helgen och det var väl alltid första helgen i november. Sen nu på senare år har vi liksom tagit över den amerikanska traditionen att fira Halloween och den infaller alltid 31a oktober vilket gör att det aldrig blir samma dag. Dock rätt nära iår då 31a oktober är torsdagen innan Alla Helgonahelgen. Men så finns även Alla Helgons dag som alltid är 1a november och det behöver ju inte alltid som iår infalla på fredagen innan alla helgonahelgen. Ja, förvirrat är det så jag googlade. Vad gjorde man innan google liksom? :-)

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagenpå vecka 44). Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinska riten i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna. Vid en helgdagsreform 1772 förlorade 1 november sin status som helgdag. Istället firades alla helgons dag första söndagen i november.

Efter motioner i Sveriges riksdag om att öka antalet helgdagar under hösten flyttades alla helgons dag 1953till lördag, och blev samtidigt allmän helgdag (lördag var dåförtiden en arbetsdag). Samtidigt ändrades namnet på 1 november till att vara allhelgonadagen. “

Halloween (från engelskans All hallows’ even, ’alla helgons afton’)[1] är en högtid som i sina ursprungsländer firades den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talets svält- och nödår, slog den igenom i Sverige under 1990-taletsandra hälft. Där firas den inte sällan även på andra dagar, som helgen före Allhelgonadagen ellerAllhelgonaafton.[2] Även andra dagar kan förekomma.[3] En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig ispökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande den påsktradition medpåskkärringar som finns i Sverige. Det svenska Halloweenfirandet kan ses som etablerat, och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.”

Så, nu vet jag hur det hänger ihop. Hängde ni med? :-)

Det som är lite irriterande är allt kommersiellt kring Halloween. Ok, lite kul med monsterutklädda kids och pumpor men det är ju för sjutton inte vårt firande känns det som och nu står det ju faktiskt med i kalendern också. Det gjorde det INTE när jag var liten men för mina barn är det lika naturligt att fira Halloween som att fira jul. Så det blev både monster-kids (som jag visade här) och Halloweenpumpa. Köpte en liten variant iår för jag tyckte det kunde vara fint att ställa den på bordet…

DSC_0543DSC_0545DSC_0551DSC_0552DSC_0557DSC_0558

Ja, den har fått flytta runt lite. Barnen tyckte dock inte den såg farlig ut. Nej, kanske misslyckades lite på den fronten men jag tycker det är lite gulligt med en “snäll” pumpa-man också. :-)

Nu är det dags för jobb igen. Vaknade lite tidigt här men då hinner jag ju kika in till er och t o m googla rätt på helgdags-information. Japp, gäller att vara effektiv på morgonen.

Ha en fin Halloween-dag nu alla söta

Puss & Kram
/Vivvi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar