VivanDivan

VivanDivan

tisdag 2 april 2013

Godaste Lamm-racksen med balsamsky

Halloj därute! Idag har jag jobbat hemifrån och oj vad mycket gjort man får när man kan sitta från kl 6 till kvällningen utan avbrott annat än för att äta lite och ingen som stör :)

Nu är hela familjen hemma och vi har ätit rester idag. Behövde äta upp lite påskmat som blivit över från helgen. Men tänk, jag gillar rester. Vissa maträtter blir nästan godare när man värmer på dem. Janssons frestelse t ex tycker jag blir urgott att värma på :)

På tal om mat tänkte jag lägga ut receptet på lamm-racksen jag gjorde i lördags.  Blev lite fel för jag skulle ha lammstek egentligen och hade sett fryst på ICA (färsk var slut överallt). 129 kr kilot var ju helt ok och snacka om förvånad jag blev i kassan när jag fick betala 600 kr för två kilo. Var tvungen att fråga om det stämde och fick då veta att jag tagit fel. Lamm-racksen låg bredvid lammsteken (som för övrigt var slut) och kostade 265 kr kilot. Men hur kan det då bli 600 undrade jag lite stilla med min snabba huvudräkning. Oj, sägger kassörskan, de har gått in för 299 kr kilot. Så jag fick tillbaka nån femtilapp. Men ändå….snacka om att vi fick äta lamm med andakt i lördags. Hutlöst dyrt och jag är liksom lite för försynt för att säga “Nej, då ska jag inga ha” utan grämer mig i tysthet istället. Men de blev grymt goda så nån gång kanske man kan få unna sig lite…..

So, here we go…Vivvis lammracks med balsamicosås och rostade rotsaker…

1. Jag blandade först en grillolja med tre hackade vitlöksklyftor, rosmarin, 1 dl olja, 1/2 dl vit balsamvinäger, salt och peppar. Tipset är att hacka vitlöken istället för pressa för det blir inte lika starkt och godare smak.

DSC_0864

2. Pensla lammet med oljan och ställ in i ugnen på 150 grader tills köttet är 58 grader (använd köttermometer).

DSC_0866

3. Förbered rotsakerna. Tips på goda rotsaker och grönsaker man kan blanda är potatis, morötter, palsternacka, rödlök och paprika. Skär i klyftor/stavar och lägg på en plåt. Ringla över lite olja, salta och peppra samt strö över rosmarin.

DSC_0867

4. Ta ut köttet när det är 58 grader. Inte längre än så för det ska vara rosa. Linda in i folie och låt vila

DSC_0869 (2)

Helt perfekt kött

DSC_0880 (2)

5. Höj temperaturen till 175-200 grader och rosta grönsakerna tills de blivit mjuka och fått färg. Ca 25 minuter tar det nog

DSC_0870 (2)

6. Medans grönsakerna står i ugnen och köttet vilar tillagar jag såsen.

Balsamsky
  • 1 dl rödvin
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk konc kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk maizenaredning för mörka såser

Blanda alla ingredienserna och låt koka upp tills hälften har kokat bort ungefär. (Tycker detta recept blev lite lite så med storätare dubbla satsen)

DSC_0871 (2)

Servera med gröna bönor och ett gott glas vin…Muuuummmms

DSC_0875 (2)DSC_0876 (2)

Håll tillgodo mina vänner. Nu ska jag natta mina små

♥ Puss & Kram ♥

/Vivvi

3 kommentarer:

  1. Mumsisch det där...:)
    Nu vill jag att det ska bli helg igen så jag kan laga lite finmat.
    kramkram

    SvaraRadera
  2. Snopet i kassan, blev ju bra i slutänden ändå! Visst är sådana här rätter både enkla o roliga att göra. Gillar den här typen av matlagning emellanåt, beroende på humör. Lamm, rotsaker o rödvinsky är alltid ett säkert kort! (om nu inte en veg är inbjuden vill säga..)
    Kram,
    Annelie

    SvaraRadera
  3. Ser jätte gott ut, men tyvärr, lamm går helt bort, jag får helt enkelt inte ned det.
    Man kan ju göra nåt liknande med annat kött dock.

    /C

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar