VivanDivan

VivanDivan

måndag 30 december 2013

Lussebullsbak…testar glutenfritt recept…gick inte riktigt som det ska..

…men goda blev de till slut :) God morgon på er alla glada. Tänk näst sista dagen detta år 2013. Har funderat om jag ska göra någon sorts nyårssammanfattning här i bloggen men vi får se. Är ju några inlägg att gå igenom. Tänk vad man hinner publicera många inlägg på ett år egentligen. Ganska kul att sitta och titta tillbaka ibland vad man gjorde förra året typ. Är ju en av anledningarna att jag bloggar faktiskt. Just det där att det blir som en dagbok och att man kan ta fram de små minnena och återuppleva dem på ett sätt. Men som sagt, vi får se om jag orkar göra någon återblick. :-)

Jag hade lovat kidsen att vi skulle baka lussebullar innan jul men det hanns liksom inte med så vi fick göra det nu efter jul istället. Och det går väl lika bra. Lussebullar är ju inte mindre goda bara för att julafton är förbi. Så gott att ta fram ur frysen och ta med ut på utflykt t ex. Eller bara värma med lite choklad och vispgrädde till. Mmmm det är smaskens. Nu tänkte jag dock att jag skulle försöka hitta ett recept med glutenfria bullar så att även jag kunde äta dem. Fick då ett tips av en fin “cybervän” som verkade gott så det körde vi på. Det blev dock inte riktigt som jag tänkt. Något måste gått lite knas för först tog jag matskedar istället för teskedar med fiberhusk vilket kanske inte var så bra och sen jäste inte degskrället. Blev dessutom jättekonstig konsistens på degen när vi skulle baka ut den så det blev inga lussekatter utan vi körde på vanliga bullar i form istället. Och givetvis har vi mandelmassa i våra bullar. Brukar kavla degen och så riva över mandelmassa och rulla ihop och det blir så himla saftigt och gott.

Här kommer i a f receptet…(vi gjorde dubbel sats)

75 gr smör
2 dl mjölk
1 pkt jäst för söta degar
2 tsk fiberhusk
1 dl kesella
1 krm salt
1 pkt saffran
1 dl socker'
1 pkt sempers glutenfria mjölmix (jag tog Finax istället och det skulle vara ca 500 g)

(jag hade även mandelmassa och pärlsocker att dekorera med)

* Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37* (Jag använde torrjäst, och då får man värma vätskan till ca 40*)
* Häll upp i en bunke och tillsätt fiberhusk och jästen. Låt svälla en liten stund.
* Blanda i kesella, socker, salt och saffran.
* Arbeta in mixen, men spara 1-1½ dl till utbaket.
* Låt jäsa övertäckt i ca 30 min.
* Arbeta degen på bakbord.
* Dela i ca 20 bitar och forma till lussekatter

* Låt jäsa ca 30 min
* Tryck ner russin (vi hoppade över russinen) och pensla med ägg
* Skjuts in i ugnen, i 250* ca 5-7 min.

DSC_0059

Jag har ingen bakmaskin men väl min farmors gamla assistent som jag dock aldrig orkar släpa upp. Gör man inte så stor deg funkar det dock utmärkt med elvispen och degkrokar tycker jag. Har hört någonstans att man ska arbeta jäs-deg länge i maskin så ungarna fick jobba :)

DSC_0060

Glutenfri mjölmix och fiberhusk är tydligen a och o när man bakar glutenfritt. Hade som sagt dock lite för mycket fiberhusk då jag tog matskedar istället för teskedar. Kom dock på det efter tre (skulle vara fyra) så det blev inte helt tokigt och jag har ingen aning vilken påverkan det fick på degen…kanske därför den inte jäste så bra…

DSC_0063

…för jäste, det gjorde den inte på alls på de 30 minuter som det stod att det skulle ta. Två timmar väntade vi och då hade den jäst lite i a f. Kanske tar det längre tid för glutenfritt, kanske berodde det på fiberhusken, kanske nåt annat klassiskt som för varm degvätska eller för mycket mjöl eller…ja, ingen aning :)

DSC_0064

Redo för bakning…

DSC_0065

Mandelmassa är givet i våra lussebullar. Tycker det blir sååå himla gott…

DSC_0066

Efter jäsning nr 2 hade bullarna i a f fått ganska fin form och det var dags att “måla” med ägg och strössla på pärlsocker…

DSC_0068

Kolla Felix penselgrepp. Precis som sin pappa när han målar :-)

DSC_0072

De söta formarna med hjärtan hittade jag på Lagerhaus. Såå juligt fina tycker jag :)

DSC_0075

Koncentration

DSC_0077

Mycket pärlsocker ska det vara

DSC_0078

“Jag gör fem bullar så gör du fem Emilia. Mamma får göra den sista så det blir rättvist” (Felix som räknar precis allt just nu och allt måste vara millimeterrättvisa och en tävling)

DSC_0079

Redo för ugnen

DSC_0080

Färdiga bullar som inte blev så stora men de var riktigt goda…

DSC_0081

Har dock förstått att glutenfritt blir torrt fort så vi slängde in bullarna i frysen direkt.

DSC_0086

Men några sparade vi förstås till mina föräldrar som kom över på lite fika.

DSC_0087

Gott gott :)

Puss & Kram

/Vivvi

1 kommentar:

  1. Glutenfri deg blir en kladdig då gluten är borttagen från mjölet de sega ..trälig att baka med men med rätt mjölsort blir det lättare man lär sig jag kör degen i maskin länge ju längre desto smidigare deg finsmycke tipspå Google hur man gör ..!! De ser soda ut och man lär sig med tiden tog mig 3å att hitta finishen att baka glutenfritt !!
    Baraköra på å hojtade det är nåt !!
    Kram fining Gott nytt år !! Ser fem emot ett kollade på allalutfits under 2013 !!
    /Tina

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar