VivanDivan

VivanDivan

söndag 8 september 2013

Nu ska här saftas och syltas

God morgon mina vänner! Igår fick jag ett sånt där måste-ryck och satt ute vid vinbärsbuskarna några timmar och plockade vinbär. Var verkligen på sista näppen här att det skulle gå att plocka dem. De svarta var redan torra tyvärr men de röda fanns det gott om så det blev ett par hinkar. Så nu ska jag koka saft, sylt och gelé här inför vintern. Känns väldigt husligt för att vara jag men man måste ju ta vara på det naturen ger om man har den förmånen tycker jag. Och faktum är att det är ganska rogivande att sitta där i solen i september i bara shorts och bikinitopp och det är varmt och skönt och det röda guldet växer i hinkarna. Och jag är lite knasig för jag vill inte plocka i vanliga plastbyttor och bunkar utan rostfritt ska det vara. Hittade en massa fina bunkar och hinkar i rostfritt här på gården när vi flyttade in och det känns mycket “finare” att plocka i såna. Glittrar så vackert mot det röda….(ja, jag vet att jag är knäpp men jag tycker det är vackert) :)

DSC_0948DSC_0942DSC_0943DSC_0944DSC_0947DSC_0950DSC_0951DSC_0954

Fick inget kort på alla bunkarna men det blev ungefär två och en halv såna där byttor ni ser ovan fulla med bär. Jag har redan frysta bär sen förra året som är rensade som jag tänkte ta och göra sylt på. Dessa tänker jag frysa som de är med skaften kvar för det spelar ingen roll om man ska göra saft eller gelé som jag tänkte göra på dessa. Men jag fryser dem först för jag hinner inte riktigt den här helgen :)

Idag blir det äppelplock. Vi har en massa äppelträd och det är så mycket äpplen att hälften vore nog. Vet inte vad jag ska göra av alla äppeln vi har. Vissa träd har vinterfrukt så de är inte klara än men några träd har börjat tappa frukten redan och det vore ju synd att det går förlorat till mask och getingar. Har dessutom två päronträd som är vääääldigt höga så jag vete sjutton hur jag ska få tag på alla päron. De är jättegoda men faller de ner krossas de och ruttnar på en dag. Krattade ihop en stor hög igår med ruttna päron som fallit ner under veckan. Synd synd…blir nog att ta med sig till jobbet och så har jag lovat bort frukt till mamma också. Men har ni några tips förrutom äppelpaj och äppelmos man kan göra med äpplen så hojta gärna. :)

Puss & Kram
/Vivvi

2 kommentarer:

 1. Köp en råsaftcentrifug! Min granne har en, det är underbart att dricka hennes färska äppeldricka.
  Kram A

  SvaraRadera
 2. Oj med vinbär! Hade önskat några fler buskar så jag får nog ta och plantera några till:)
  Råsaftcenrtifug är ju bra, så himla gott att göra egen juice. Snart kryllar det dessutom av billiga morötter så det är bara att mata i och göra frukt och grönsaksjuice:)
  Kram

  SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar