VivanDivan

VivanDivan

torsdag 7 november 2013

Jag måste börja baka tror jag

Goder afton både herre och fru! Idag insåg jag när jag var och handlade att nä, jag måste ju börja baka. Kollade in hyllan med glutenfritt och det fanns två sorters mjukt bröd att välja på och inget verkade sådär jättelockande. Köpte dock nåt glutenfritt surdegsbröd men nääää, det var inte sådär jättesmaskigt inte. Var bra avis på familjens goda grekiska lantbröd som jag köpte med till kvällens gulash-soppa. Hade köpt sån där färdig på burk från FELIX och jag tycker de är rätt goda med creme fraiche i. Men ojdå, var visst vetemjöl i den soppan också så det var tydligen sista gången jag åt sån. Suck, inte är det lätt inte att undivka gluten för det finns ju i nästan allt känns det som just nu. Igår hade barnen önskat korv med bröd men glutenfritt korvbröd…nope det finns inte verkar det som så då blir det bara korv då för min del och inte ens all korv verkar vara ok. Men man får se det positiva i det hela. Nu ska jag börja leta goda brödrecept så jag kan baka mitt eget glutenfria. Har redan hittat massa goda recept och det är ju så himla gott med hembakat bröd. Då kan jag bli lite huslig ändå till slut. Hemma fick vi alltid hembakat bröd. Mamma köpte aaaaldrig färdigt bröd så det var rena rama lyxen de ytterst få gånger vi fick Skogaholmslimpa. Idag är det lite tvärtom här hemma. Vi köper alltid färdigt bröd och barnen älskar verkligen när vi åker hem till mormor och morfar och får hembakat. Men nu ska jag bli bullmamma här också och baka själv. Glutenfritt eller inte, visst är det mycket godare med hembakt? :)

bild 1bild 2

Imorgon ska jag visa lite bilder från vårt temporära kaos här hemma. För nu är vi på gång på allvar i vardagsrummet. En vecka på oss, sen ska det vara klart…phjuuuu….nu får han jobba på mannen moahaha…

Puss & Kram
/Vivvi

11 kommentarer:

  1. Hej!

    I frysdisken finns det lite mer att välja på, bl.a. korv- och hamburgerbröd.

    /Alexandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla för tips! Hade jag ingen koll på :-)
      Kram
      /Vivvi

      Radera
  2. Det är inte lätt och undvika gluten. Det finns i många färdiga produkter och i mycket godis. Min son är svårt allergisk mot många olika födoämnen ock intollerant mot gluten. Tänk på att när du bakar så bör degen vara kladdig, annars blir det stenhårt när det är gräddat. Man bör skiva det direkt och sedan frysa det och ta upp ur frysen när man behöver det. Det blir annars mögligt och torrt. Det finns ganska goda bröd i frysdisken märke t"Fria" har både hamburgarbröd, korvbröd och frallor som är relativt goda. De har även en supergod kladdkaka och chokladmuffins. Hoppas du hittar något kram Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj vilka bra tips, tack!!!
      Kram
      /Vivvi

      Radera
  3. Celialki (?)föreningen! Kolla med dem, min svärmor blev glutenintolerant för några år sedan, och hon tyckte att det hjälpte attkika in där. Hon bakar sitt bröd själv, enda sättet att få det gott....
    Lycka till!
    Ska finnas någon brödblogg, en kille, som bakade mycket glutenfritt. Minns inte vad den hette just nu bara...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Ska kika in där :-)
      Kram
      /Vivvi

      Radera
  4. Som i en kommentar ovan så finns det mycket fryst bröd som är glutenfritt. Korvbröd, tekakor, olika sorters limpor, kaffebröd, pizzabottnar. Ja det finns en hel del bra varor där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättetacksam att ni tipsar om sånt! Har inte ens tänkt tanken :-)
      Kram
      /Vivvi

      Radera
  5. Fortsätter på min förra kommentar ;). Att baka är ganska smidigt när man väl kommit på hur man gör. Jag har bakat mycket vanligt bröd/kaffebröd och tänkte att det är väl bara att byta ut mjöl till glutenfritt men tänkte inte på att bindemedlet var borta. Det tog ett tag men nu bakar jag i stort sett allt matbröd och även fikabröd till mannen. Tänk på att arbeta degen väl, använd psyllium och el pofibrer som bindemedel och testa dig fram vilket mjöl du tycker är bäst. Numera gör jag alltid glutenfri pajbotten om vi ska äta paj, glutenfri kladdkaka osv. Vi äter lika som mannen :).
    Många varor innehåller vetemjöl och även i dold form. Soja innehåller gluten och bl.a. Och det kanske man inte räknar med. Icahandlarnas nya sortiment med bl.a. Knäckebröd och pasta är helt ok enligt min man, även den pastan som är i gröna påsar , tror den finns på Ica också.
    Lycka till med ditt glutenfria liv och jag är rätt säker på att din mage kommer må mycket gott nu när du vet vad du ska undvika. Stor kram Ulrica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, och vi som har soja i jättemycket! Finns mycket att lära tror jag bestämt! Tack igen
      Kram
      /Vivvi

      Radera
  6. Läs läs läs på allt! Har en dotter som har varit glutenintolerant i ett antal år. Vetestärkelse i "vanliga" produkter kan innehålla för hög mängd gluten fast de är ok i glutenfria produkter. Glutenfritt smakar annorlunda och det är svårt att få till rätt konsistens. Jag använder två nya böcker mycket, där använder de andra mjölsorter - rismjöl, bovetemjöl etc - istället för glutenfria mjölmixer och de bröden smakar väldigt likt "glutenbröd". En bok heter "Nytt bröd - baka gott utan gluten" och den andra "Friendly bread". Det finns bra grupper på Facebook som man kan ställa frågor i och få tips, en heter "vi med celiaki".

    SvaraRadera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar