VivanDivan

VivanDivan

torsdag 9 januari 2014

Konsten att säga förlåt

God morgon mina vänner! Idag var det lite segare att gå upp än igår. Kan i o f bero på att jag låg vaken halva natten och kollade på deckare. Såg ni nyaste Maria Wern som gått nu igår och i förrgår på TV4? Såååå himla bra men riktigt läskig. Så jag var ju tvungen att kika på lite annat efteråt för att lugna nerverna lite :)

Idag tänkte jag ta upp det där ämnet att säga förlåt. Jag lever efter devisen att man ALLTID ovillkorligt säger förlåt om man gjort något orätt. Och jag har tycker faktiskt inte att det är så svårt heller utan säger hellre förlåt efter ett bråk även fast jag kanske inte är den som borde göra det. Och det bara för att man mår ju sååå mycket bättre efteråt. De gånger jag inte gjort det och dragit ut på det är ju den enda som går och mår dåligt över det jag själv så förlåt är ett ord jag tycker man ska använda när det behövs. För sig själv och för den man gjort orätt. Detta försöker jag också lära mina små men det är inte helt lätt. Felix är jätteduktig och funkar nog lite som jag men jag märker att Emilia tycker det är jättejobbigt. Igår t ex bråkade de och hon gjorde illa Felix så han blev ledsen. Vi hade då diskussionen att jag tyckte hon skulle be honom om ursäkt men hon blev istället arg och sur och sprang iväg. Det slutade med att hon fick sitta i trappen och tänka över om hon skulle be om ursäkt eller inte och fick sitta där tills middagen. Under middagen fortsatte vi att truga för jag tyckte inte hon skulle komma undan så lätt. Hon fick då valet att gå och lägga sig utan saga eller säga det lilla lilla ordet förlåt till sin bror. Det slutade med att jag och T  fick hålla för öronen så att hon kunde säga det bara till Felix men hon gjorde det till sist i a f och sen blev hon förstås ledsen och väldigt mammig resten av kvällen. Och självklart känner jag mig som en bov då men jag tror också att hon insåg att hon ju faktiskt mådde lite bättre efteråt. Felix glad och nöjd och några extra kramar från mami…

Hur gör ni? Var jag fjantig som trugade på det lille “fjantordet”?

Från det ena till det andra så blev dagens idag randig top från Lindex, kavaj G-star och jeans Please. Skor Ash

DSC_0342DSC_0338DSC_0339DSC_0345DSC_0343DSC_0340DSC_0341DSC_0344DSC_0346DSC_0347DSC_0348 

Puss & Kram
/Vivvi

6 kommentarer:

 1. Tycker du gjorde helt rätt. Så har du en underbart fin outfit idag. Kram på dig Maria

  SvaraRadera
 2. Hej! Jag tycker du gör helt rätt som lär dina barn att säga förlåt. Du ska heller inte känna dig som en bov när du inte ger dig.
  Du ska heller inte känna dåligt samvete om barnet som ska säga förlåt blir argt och vägrar, det är ju barnet som har gjort fel och inte du. När de blir stora kommer de att förstå dig. Och ofta kan man se hur barnet som gjort fel efteråt blir ledset och extra mammigt, för att de skäms helt enkelt.
  Det gäller nog bara att ha sin linje och vara konsekvent på ett sätt så att det andra barnet inte känner att det "vinner"
  Kram
  C


  SvaraRadera
 3. inte lätt det där, Arbetar själv på förskola och har 3 egna pojkar. Jag har märkt att just ordet förlåt kan vara så svårt att få fram för vissa barn och då brukar de barnen få "göra" förlåt istället. att ge en kram eller en klapp kan räcka lika lång som ordet bara man visar att man vill göra rätt . Det viktigaste som förälder är att vara konsekvent och det tycker jag att du verkar vara :) kram

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är fel att tvinga, hota eller övertala ett barn att säga förlåt. Vad är det man vill lära barnet genom att det säger förlåt fast de inte vill?? Ett förlåt ska komma från hjärtat och vara något man verkligen menar och då är det inte heller jobbigt eller svårt att säga det. Barn som blir tvingade att säga förlåt upplever det som något obehagligt, jobbigt och skamfyllt vilket de sedan bär med sig som en negativ erfarenhet. De mår säkert lite bättre för stunden direkt efter för den obehagliga situationen är över. Men jag tycker inte att det är något bra sätt att lära barn empati

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jättefin outfit! Jag undrar om du har köpt tröjan på Lindex nyligen? Den finns inte med på deras hemsida.
  Kram Sanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja det var ganska nyligen jag beställde den från Lindex webshop. I början av december. Dock ser jag inte att den finns var där men kolla om du har någon lokal Lindex-butik :)

   Kram
   /Vivvi

   Radera

Tack gulliga du för din kommentar. Den är guld värld och du är värdefull...Många kramar